Termékáttekintés:

• TPE: SEBS, SBS, SEPS, TPU, EPDM/PP kompaundok Shore-A 0–tól Shore-D 55–ig •

• Lágy-kemény anyagpárosítások • Kiváló időjárás-, olaj-, sav-, és vegyszerállóság • Besugárzásos térhálósítás technológia Új termékek fejlesztésekor technológus kollégával gépbeállítás/optimalizálás rövid határidővel •

Technológia

A termoplasztikus elasztomerek (TPE) legjelentősebb előnye a hőrelágyuló technikákkal történő feldolgozhatóság. Így fröccsöntéssel, extrúzióval ill. fúvással is feldolgozhatóak.

A PTS-THERMOFLEX igen jó folyási tulajdonságokkal rendelkezik, ez kedveltté teszi a feldolgozók szemszögéből. Hőrelágyuló tulajdonságai révén jól reciklálható, így felhasználása gazdaságos. Alkalmazási hőmérsékleten gumielasztikus tulajdonságokkal rendelkezik. Már ezen rövid bevezetésből is kitűnik, hogy a korábbi besorolások, mint a termoplasztok és gumik ma már nem elegendőek egyes anyagféleségek jellemzéséhez, hiszen sok új anyag -mint a PTS-THERMOFLEX is-, egy határterületi anyag, egy újabb kategória, mely egyidejűleg termoplasztikus és elasztomer jellemzőkkel rendelkezik.

A PTS–THERMOFLEX az SEBS ill. SEPS típusú blokk-kopolimerek családjához tartozik. A molekulák polisztirol végblokkokból és etilén-butilén ill. etilén-propilén közbenső blokkokból épülnek fel. A polisztirol végblokkok fizikai térhálósító helyként hatnak, ezért vulkanizálásra nincs szükség. Így egy térhálós struktúráról van szó, mely sok tekintetben megadja a gumielasztikus tulajdonságokat, azonban -mivel a térháló hő hatására bontható-, az anyag termoplasztikus tulajdonságai szintén megmaradnak. A korábbiakban csak azon esetekben alkalmaztak TPE-t, ahol gumival a feladatot nem tudták megoldani.


A PTS-THERMOFLEX nagyon jó öregedés-, időjárás-, és ózonállósággal rendelkezik, - 40 °C foknál is kiválóak, a rugalmassági tulajdonságai. A kompaundok széles rugalmassági tartományban szállíthatóak (Shore-A 3–tól Shore-D 55–ig), jó folyási tulajdonságaik révén könnyen feldolgozhatóak, jó varratszilárdságot adnak az anyagösszecsapás helyén is, tetszőlegesen színezhetőek (akár élénk, erőteljes színekre is). A PTS-THERMOFLEX emissziómentes, ami azt jelenti, hogy nem jellemzi az autóiparban sok problémát jelentő kipárolgás, párásodásképzés ill. kellemetlen szag kiválása.

A PTS-THERMOFLEX anyagcsaládban több száz kompaund található. Ezek száma állandóan bővül újabb követelmények, újabb alkalmazások révén.

A legszélesebb kört a töltött alaptípusok képviselik. Ezek rendelkeznek az előzőekben már ismertetett alapvető tulajdonságokkal, polipropilén elemekkel problémamentesen összefröccsönthetőek. Keménységük széles spektrumban választható, natúr és fekete standard színekben szállíthatóak. Meghatározott mennyiség fölött a PTS színrekompaundálást is vállal, kedvező feltételekkel. Az anyagok jó tömítési tulajdonságokat mutatnak 80 °C fokig,

mechanikus terhelés nélkül, forró levegős közegben 120 °C fokig is alkalmazhatóak.

Kifejlesztésre kerültek a HH (magas hőállóságú) típusok. Ezek a termékek lényegesen jobb maradandó alakváltozási értékekkel rendelkeznek 100 °C fokon is, ezért 110 °C fokig tömítésekhez is jól alkalmazhatóak.

Az ún. töltetlen típusok (melyek áttetszőek ill. átlátszóak), 50%-kal magasabb szakítószilárdságot és sokkal kedvezőbb kopásállóságot mutatnak, mint a töltött alaptípusok.

Az anyagösszecsapások kötővarratai igen szilárdak.


Az ún. LS (low shock: rázkódáscsillapító) típusok nagy energiát képesek felvenni. A visszapattanási rugalmasság értékei 5% és 67 % között bealíthatóak. Elsősorban zaj-, és rezgéscsillapításra használják.

A modifikált (mod.) típusok olcsóbbak, mint a standard alapanyagok. Magas hőmérsékleten ellenőrizni kell a maradandó alakváltozás értékeit, mert ezek az alaptípusok értékei alatt maradnak.

A speciálisan tapadásmodifikált típusok A PTS–THERMOFLEX A1, A2, A3, A4 és A5 jelű anyagok kifejlesztésekor szempont volt az, hogy a TPE-S – féleségeknél a polipropilénnel alapvetően meglévő összefröccsönthetőséget más kemény polimerekhez is elérhetővé tegyék. Így sikerült olyan típusokat létrehozni, melyek a fröccsöntés fázisában jó tapadást érnek el a következő alapanyagokon: PMMA, ABS, PC/ABS-blend, PC/PBT-blend, PC, PA, PA-blend, PBT, PS, újabban a POM-on is. Ezen lágy/kemény kombinációk estetében nem szükséges mechanikai (geometriai) rögzítések, alámetszések kialakítása, így a szerszámköltség messzemenően csökkenthető.

A PTS-THERMOFLEX feldolgozása egyszerű, az olefinikus polimerekkel megegyező gépi paraméterek mellett lehetséges. Az anyag nem igényel előszárítást, mesterkeverékekkel könnyen színezhető. Reciklátumok ötszöri 100%-os újrafeldolgozásakor is csupán 10%-kal csökken a szakítószilárdság.

A kombinált alkatrészek, lágy/kemény kapcsolatok kialakításakor igen sok esetben alkalmaznak 2K-s gépeket. Ezek esetében kettő (de akár négy) fröccsaggregát dolgozik egyazon – általában valamilyen módon forgatható - szerszámra. Így igen összetett alkatrészek előállítása is lehetővé válik. Nemcsak elasztomer (pl. TPE) kombinálható kemény anyaggal, de akár kétféle (eltérő Shore keménységű) lágy és vagy (akár két) másik műszaki műanyag.

A PTS - THERMOFLEX egy másik lehetséges feldolgozási módja a szendvics ill. mono-szendvics technológia, mely esetén más anyagból készülhet a héj és a mag.

A habosítás szintén alkalmazható eljárás a PTS-THERMOFLEX feldolgozásakor. Ezzel anyagmegtakarítás, energiatakarítás és a formadarab súlyának csökkentése érhető el.

A kombinált fröccsöntés révén igen gazdaságosan gyárthatóak összetett alkatrészek, nagy darabszámban, egyúttal megszűnik a költséges kézi vagy célgépes szerelési munkálatok sora. Az autók enteriőrjében fontos szempont a kellemes tapintás ill. hogy a kezelőgombokon a kéz jó és biztos fogást találjon. Különféle ráfröccsöntött tömítőélek is fontosak a levegőcsatornákban, ajtószigeteléseknél, csomagtérben, stb.

A PTS-THERMOFLEX család mellett (de azon belül is) tovább bővült az elérhető termékek köre. A PTS-THERMOFLEX-H high performance kompaundok magasabb hőmérsékleten is jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A PTS-THERMOFLEX-X (UNIPRENE) típusok EPDM/PP kompaundok (részlegesen térhálósított keverékek), a PTS-UNIFLEX–E (poliészter-elasztomerek) ill. a PTS–GAMMAFLEX (besugárzással térhálósítható, kimagasló tulajdonságprofillal rendelkező) anyagokkal a paletta teljesebb és így még nagyobb mozgásteret kínál a tervezők ill. az anyagkiválasztás szemszögéből


Termékek


PTS-THERMOFLEX TPE

(SEBS/SEPS)

Shore-A 3–tól Shore-D 55–ig

töltött ill. töltetlen (növelt szakítószilárdsággal)

PTS-THERMOFLEX-H

high performance compaundok, növelt mechanikai

paraméterekkel magasabb alkalmazási hőmérsékleten is.

PTS-THERMOFLEX- HH

high heat, jó maradandó alakváltozás értékkel 100 °C-ig.

PTS-THERMOFLEX- A1

tapadásmodifikált tip. ABS, PC/ABS-blendek, SAN, PA-hoz

PTS-THERMOFLEX- A2

tapadásmodifikált tip. PA blendekhez (tömítésekhez 100 °C-ig is)

PTS-THERMOFLEX- A3

tapadásmodifikált tip. PA 6 és PA 6.6 -hoz.

PTS-THERMOFLEX- A4

tapadásmodifikált tip. PS és PPO -hoz.

PTS-THERMOFLEX- A5

tapadásmodifikált tip. PC, PBT, ASA, PMMA-hoz.

PTS-THERMOFLEX- V0

lángállósitott tip. az UL 94 szerint (2 mm falv. ) 55 Shore-A-tól.

PTS-THERMOFLEX LS

low shock: nagy energiafelvételre/csillapításra alkalmas

(akusztikai és zajcsökkentésre is)

PTS- THERMOFLEX-X (UNIPRENE) TPE-V

( EPDM/PP)

a Teknor Apex technológiája szerint

PTS- GAMMAFLEX

térhálósítható elasztomer (TPE) igen magas hőigénybevétel esetén.

PTS- UNIFLEX AC

olajálló tipusok.

PTS- UNIFLEX –E

poliészter-elasztomer.

V – TPU

térhálósítható TPU kábelipari alkalmazásokhoz.

PTS- CREAMID A

poliamid 6 és 6.6 compaundok, üvegszál, üveggolyó, ásvány és egyéb töltéssel, lángálló, magas ütésállóságú ill. térálósítható

típusok.

PTS- CREAMID B

PTS- CREATEC B

hőrelágyuló PBTP, töltetlen, erősített, ütésálló, lángálló típusok.

PTS- CREABLEND

PC/ABS és PC/PBTP blendek, különféle típusok.

PTS- CREALEN PP

compaundok, üvegszál ill. ásványtöltéssel, lángálló típusok is.

ideális lágy/kemény kapcsolatok kialakítására PTS-THERMOFLEX-szel.

ACCUREL

additiv koncentrátumok.

TIMECUT–PP

ciklusgyorsitó PP–hez.

BETALINK

térhálósító adalék PE, PA 6, PA 6.6, PA 11, PA 12, EPDM, TPU besugárzásos