Termékáttekintés:

• TPE: SEBS, SBS, SEPS, EPDM/PP kompaundok Shore-A 0–tól Shore-D 55–ig •

• Lágy-kemény anyagpárosítások • Kiváló időjárás-, olaj-, sav-, és vegyszerállóság Új termékek fejlesztésekor technológus kollégával gépbeállítás/optimalizálás rövid határidővel •

Technológia

A termoplasztikus elasztomerek (TPE) legjelentősebb előnye a hőrelágyuló technikákkal történő feldolgozhatóság. Így fröccsöntéssel, extrúzióval ill. fúvással is feldolgozhatóak.

Az ALLRUNA® TPE igen jó folyási tulajdonságokkal rendelkezik, ez kedveltté teszi a feldolgozók szemszögéből. Hőrelágyuló tulajdonságai révén jól reciklálható, így felhasználása gazdaságos. Alkalmazási hőmérsékleten gumielasztikus tulajdonságokkal rendelkezik. Már ezen rövid bevezetésből is kitűnik, hogy a korábbi besorolások, mint a termoplasztok és gumik ma már nem elegendőek egyes anyagféleségek jellemzéséhez, hiszen sok új anyag -mint az ALLRUNA® is-, egy határterületi anyag, egy újabb kategória, mely egyidejűleg termoplasztikus és elasztomer jellemzőkkel rendelkezik.

Az ALLRUNA® az SEBS ill. SEPS típusú blokk-kopolimerek családjához tartozik. A molekulák polisztirol végblokkokból és etilén-butilén ill. etilén-propilén közbenső blokkokból épülnek fel. A polisztirol végblokkok fizikai térhálósító helyként hatnak, ezért vulkanizálásra nincs szükség. Így egy térhálós struktúráról van szó, mely sok tekintetben megadja a gumielasztikus tulajdonságokat, azonban -mivel a térháló hő hatására bontható-, az anyag termoplasztikus tulajdonságai szintén megmaradnak. A korábbiakban csak azon esetekben alkalmaztak TPE-t, ahol gumival a feladatot nem tudták megoldani.


Az ALLRUNA® nagyon jó öregedés-, időjárás-, és ózonállósággal rendelkezik, - 40 °C foknál is kiválóak, a rugalmassági tulajdonságai. A kompaundok széles rugalmassági tartományban szállíthatóak (Shore-A 3–tól Shore-D 55–ig), jó folyási tulajdonságaik révén könnyen feldolgozhatóak, jó varratszilárdságot adnak az anyagösszecsapás helyén is, tetszőlegesen színezhetőek (akár élénk, erőteljes színekre is). Az ALLRUNA® emissziómentes, ami azt jelenti, hogy nem jellemzi az autóiparban sok problémát jelentő kipárolgás, párásodásképzés ill. kellemetlen szag kiválása.

Az ALLRUNA® anyagcsaládban több száz kompaund található. Ezek száma állandóan bővül újabb követelmények, újabb alkalmazások révén.

A legszélesebb kört a töltött alaptípusok képviselik. Ezek rendelkeznek az előzőekben már ismertetett alapvető tulajdonságokkal, polipropilén elemekkel problémamentesen összefröccsönthetőek. Keménységük széles spektrumban választható, natúr és fekete standard színekben szállíthatóak. Meghatározott mennyiség fölött a PTS színrekompaundálást is vállal, kedvező feltételekkel. Az anyagok jó tömítési tulajdonságokat mutatnak 80 °C fokig,

mechanikus terhelés nélkül, forró levegős közegben 120 °C fokig is alkalmazhatóak.

Kifejlesztésre kerültek a HH (magas hőállóságú) típusok. Ezek a termékek lényegesen jobb maradandó alakváltozási értékekkel rendelkeznek 100 °C fokon is, ezért 110 °C fokig tömítésekhez is jól alkalmazhatóak.

Az ún. töltetlen típusok (melyek áttetszőek ill. átlátszóak), 50%-kal magasabb szakítószilárdságot és sokkal kedvezőbb kopásállóságot mutatnak, mint a töltött alaptípusok.

Az anyagösszecsapások kötővarratai igen szilárdak.


Az ún. LS (low shock: rázkódáscsillapító) típusok nagy energiát képesek felvenni. A visszapattanási rugalmasság értékei 5% és 67 % között bealíthatóak. Elsősorban zaj-, és rezgéscsillapításra használják.

A modifikált (mod.) típusok olcsóbbak, mint a standard alapanyagok. Magas hőmérsékleten ellenőrizni kell a maradandó alakváltozás értékeit, mert ezek az alaptípusok értékei alatt maradnak.

A speciálisan tapadásmodifikált típusok kifejlesztésekor szempont volt az, hogy a TPE-S – féleségeknél a polipropilénnel alapvetően meglévő összefröccsönthetőséget más kemény polimerekhez is elérhetővé tegyék. Így sikerült olyan típusokat létrehozni, melyek a fröccsöntés fázisában jó tapadást érnek el a következő alapanyagokon: PMMA, ABS, PC/ABS-blend, PC/PBT-blend, PC, PA, PA-blend, PBT, PS, újabban a POM-on is. Ezen lágy/kemény kombinációk estetében nem szükséges mechanikai (geometriai) rögzítések, alámetszések kialakítása, így a szerszámköltség messzemenően csökkenthető.

Az ALLRUNA® feldolgozása egyszerű, az olefinikus polimerekkel megegyező gépi paraméterek mellett lehetséges. Az anyag nem igényel előszárítást, mesterkeverékekkel könnyen színezhető. Reciklátumok ötszöri 100%-os újrafeldolgozásakor is csupán 10%-kal csökken a szakítószilárdság.

A kombinált alkatrészek, lágy/kemény kapcsolatok kialakításakor igen sok esetben alkalmaznak 2K-s gépeket. Ezek esetében kettő (de akár négy) fröccsaggregát dolgozik egyazon – általában valamilyen módon forgatható - szerszámra. Így igen összetett alkatrészek előállítása is lehetővé válik. Nemcsak elasztomer (pl. TPE) kombinálható kemény anyaggal, de akár kétféle (eltérő Shore keménységű) lágy és vagy (akár két) másik műszaki műanyag.

Az ALLRUNA® egy másik lehetséges feldolgozási módja a szendvics ill. mono-szendvics technológia, mely esetén más anyagból készülhet a héj és a mag.

A habosítás szintén alkalmazható eljárás az ALLRUNA® feldolgozásakor. Ezzel anyagmegtakarítás, energiatakarítás és a formadarab súlyának csökkentése érhető el.

A kombinált fröccsöntés révén igen gazdaságosan gyárthatóak összetett alkatrészek, nagy darabszámban, egyúttal megszűnik a költséges kézi vagy célgépes szerelési munkálatok sora. Az autók enteriőrjében fontos szempont a kellemes tapintás ill. hogy a kezelőgombokon a kéz jó és biztos fogást találjon. Különféle ráfröccsöntött tömítőélek is fontosak a levegőcsatornákban, ajtószigeteléseknél, csomagtérben, stb.

Termékek


ALLRUNA® TPE

(SEBS/SEPS)

Shore-A 3–tól Shore-D 55–ig

töltött ill. töltetlen (növelt szakítószilárdsággal)


high performance compaundok, növelt mechanikai

paraméterekkel magasabb alkalmazási hőmérsékleten is.


high heat, jó maradandó alakváltozás értékkel 100 °C-ig.


tapadásmodifikált tip. ABS, PC/ABS-blendek, SAN, PA-hoz


tapadásmodifikált tip. PA blendekhez (tömítésekhez 100 °C-ig is)


tapadásmodifikált tip. PA 6 és PA 6.6 -hoz.


tapadásmodifikált tip. PS és PPO -hoz.


tapadásmodifikált tip. PC, PBT, ASA, PMMA-hoz.


lángállósitott tip. az UL 94 szerint (2 mm falv. ) 55 Shore-A-tól.


low shock: nagy energiafelvételre/csillapításra alkalmas

(akusztikai és zajcsökkentésre is)